Bariere in calea schimbarii (partea 2)

Bariere in calea schimbarii (partea 1)
noiembrie 4, 2017
Show all

Bariere in calea schimbarii (partea 2)

Continuare articol „Bariere in calea schimbarii (partea 1)”

Dependenta, o alta problema a noastra, cu posibilitate sa-si aiba originile in familia din care provenim. Parintii, fratii, bunicii, dintr-o grija exagerata uita sa ne pregateasca pentru viata si ne trezim la un moment dat fara protectia lor. Panica se instaleaza, ne paralizeaza toate simturile si nu stim cum sa ne comportam, cum sa reactionam in fata celei mai mici probleme. Neintentionat, ni s-a creat un handicap psihic de care numai cand devenim constienti, putem sa-l corectam. Cum? Asumandu-ne responsabilitatea actiunilor si gandurilor noastre. Este posibil sa mai gresim dar, sunt greselile noastre din care ar fi inteligent sa invatam intotdeauna cate ceva.
Neacceptarea criticii– atunci cand ne sustinem cu vehementa ideile mai noi sau mai vechi, fara a putea admite ca exista variante mai bune sau pareri diferite. Critica, este si aceasta, o forma de comunicare. Pentru a o face constructiva ar trebui sa nu fim in reactie imediata. Cand ideile celuilalt nu sunt in concordanta cu ale tale, cel mai bine ar fi sa asculti cu calm si rabdare si sa reflectezi la ceea ce ti s-a transmis. Parerile diferite pot fi uneori de bun augur asa ca, nu fi refractara si incearca sa mentii pe tot parcursul dialogului un limbaj adecvat. Multumeste –i intotdeauna interlocutorului pentru onestitatea, speram, cu care si-a exprimat parerea.
Tabuurile sunt probleme care neputand fi discutate, nu vor putea fi niciodata rezolvate.
Subiectele de care iti este teama sau rusine sa discuti, situatiile stanjenitoare in care te gasesti la un moment dat sunt o dificultati despre care trebuie sa-ti faci curajul, sa vorbesti. Fie ca o vei avea o conversatie cu cel mai bun prieten, fie ca hotarasti sa vezi un specialit, nu trebuie sa amani pentru ca, in general, aceste lucruri nu se rezolva nici de la sine, nici cu timpul. Din contra, asa cum poate stii, ele se agraveaza.
Emotiile, bariera in calea comunicarii. Ce poate fi mai rau decat sa-ti doresti sa vorbesti, sa ai interlocutor si cu toate astea sa nu te simti liber in a-ti exprima trairile, ideile, frustrarile, poate nici macar bucuriile. Furia, mandria, anxietatea, depresia, sunt de asemenea exemple de bariere emoționale care ne împiedică sa comunicam eficient. Cand te lovesti de asemenea trairi, ar fi bine sa-ti faci curaj si sa discuti despre ele, fara a avea teama ca vei fi judecat. Totul are o rezolvare, conditia este sa identifici cauza.

Share