Bariere in calea schimbarii (partea 1)

Investeste in tine (partea 2)
octombrie 19, 2017
Bariere in calea schimbarii (partea 2)
noiembrie 27, 2017
Show all

Bariere in calea schimbarii (partea 1)

In momentul in care ti-ai dat seama ca exista bariere care te impiedica in dezvoltarea personala, deja ai facut un pas important in directia indepartarii acestora. Ai nevoie de curaj sa-ti recunosti deficientele si de vointa pentru a incepe rezolvarea rand, pe rand a acestora. Ignoranta, inflexibilitaea, capriciile, obisnuintele, teama de risc, dependenta, tabuurile, neacceptarea criticii, emotiile, luate impreuna sau separat, constituie motive reale care te pot opri din evolutie, indiferent de varsta, experienta sau situatie sociala. Vestea buna este ca odata depasite aceste obstacole, abilitatile ti se vor activa iar asta se va reflecta in munca si viata ta de zi cu zi, mai repede decat iti imaginezi.
Schimbarea este esentiala pentru fiecare dintre noi. Altfel, ramanem ancorati in aceleasi situatii, facand aceleasi lucruri pe care le facem deja, de prea mult timp:

  • Ignoranta, lipsa unei informari corecte sau complete, este dintre toate, starea cea mai „periculoasa”. Din lipsa de educatie, din lipsa de cultura, din cauza unui anturaj nepotrivit, din cauza impresiei eronate ca suntem atoate stiutori, din mandrie si orgoliu, ajungem sa nu constientizam caderea libera in care suntem, decat atunci cand e foarte tarziu. Da, poti spune ca nu e niciodata prea tarziu, cu exceptia cazurilor in care asa este! Invata, asculta, studiaza, pentru a nu face parte din categoria lor.
  • Inflexibilitatea, inseamna sustinerea unor idei fixiste, aproape obsesive, incapacitatea de a te adapta unei situatii noi. Daca privesti un copac batut de vant, observi cum i se inclina ramurile, coroana si trunchiul in directia vantului. Nu-i opune niciodata rezistenta, pentru ca altfel s-ar rupe si ar muri. La fel este si cu noi, oamenii. Trebuie sa invatam cum sa devenim flexibili in fata situatiilor vietii, asa incat sa nu cedam la prima furtuna. Altfel, opunandu-ne evenimentelor, nu facem decat sa ne provocam suferinta, fara a intelege ceva din acea experienta.
  • Capriciile, dorinte trecatoare, adesea extravagante si manifestate cu incapatanare, pot reprezenta capcana in care multi cad, pe nesimtite. Pana nu vei constientiza ca acestea devin incetul cu incetul o problema, pana cand nu le vei trai pe propria piele consecintele, este posibil sa nici nu realizezi cum acestea te duc pe o panta descendenta pe care-ti va fi din ce in ce mai greu sa urci. Hotaraste sa renunti la ele brusc, fara a sta pe ganduri.
  • Obisnuintele rele, sunt in general diverse „activitati” fara sens, pe care ajungem sa le facem in virtutea inertiei, fara a ne pune intrebarea daca sunt o pierdere de vreme, sau nu. Cea mai proastă parte este că ele pot fi atât de fără inutile, încât ajung chiar sa nu ne mai produca nici macar placere. Renunta la ele cat inca mai poti, altfel vei experimenta un fel de „sclavie” a secolului 21, lucru pe care cu siguranta nu ti-l doresti.
  • Teama de risc, nu iti ofera decat o siguranta aparenta care exista doar in mintea ta. Pentru a nu risca, in general, ar trebui sa te gandesti la toate inconvenientele care ar putea aparea pe parcursul a ceea ce te-ai gandit sa intreprinzi. Construieste un scenariu cu toate „relele” si gaseste solutiile pentru a nu fi luat prin surprindere, orice s-ar intampla.
Share